2010. február 4., csütörtök

Konferenciafelhívás: Barabás Miklós

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézete Barabás Miklós (1810–1898), az Akadémia első festőtagja születésének 200. évfordulója alkalmából konferenciát rendez. A konferencia illeszkedik egyrészt gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállításhoz – amelyen nagy számban szerepelnek a művész alkotásai –, másrészt ahhoz a megemlékezés-sorozathoz, amely májustól kezdődően a művész kevésbé ismert vagy újonnan előkerült műveit tárja a közönség elé az MTA Művészeti Gyűjteményben.

A konferenciára Barabás életművének különböző aspektusait – az oeuvre kutatástörténetét, a művész akadémiai tagságát, bírálatait, kéziratait, portréit (úgy is mint csoportportrék, illetve köz- és magánmegrendelések, etc.), tájképeit, életképeit, illusztrációit, fotográfusi működését és falképmásolatait – tárgyaló és új kutatási eredményeket tartalmazó, kb. húsz perces előadásokat várunk.

A konferencia tervezett időpontja: 2010. november 16.

Helyszíne: MTA Művészeti Gyűjtemény, Félköríves Terem (Budapest, 1051 Roosevelt tér 9).

Jelentkezni lehet egy rövid szinopszissal Kerny Teréziánál (teresia (at) arthist (dot) mta (dot) hu), illetve Bicskei Évánál (ebicskei (at) arthist (dot) mta (dot) hu) 2010. február 28-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal