2010. április 9., péntek

Disputatio de quodlibet - Marosi Ernő tiszteletére

2010. április 21–22.
ELTE BTK Kari Tanácsterem
1088 Budapest, Múzeum krt. 4.

Ezzel a rendezvénnyel köszönti az ELTE Művészettörténeti Intézete 70. születés­napján Marosi Ernő akadémikust, egyetemi tanárt, a magyar művészettörténet-írás spiritus rectorát, aki csaknem négy és fél évtizede nemcsak tevékeny robotosa, de iskolateremtő alakja is az egyetemünkön folyó művészettörténész-képzésnek. Köszöntésének formájaként – stílszerűen – a disputationes de quodlibet középkori egyetemi hagyományát elevenítjük fel. Egykoron e vidám alkalmakkor valamely ismert magistert tetszőleges témákban, szabadon és nyilvánosan kérdezhették az universitas tagjai – neki pedig gondolkodás nélkül, minél szellemesebben illett megfelelnie minden kérdésre.
Konferenciánk előadói komoly bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor elvállalták, hogy állni fogják Tanár úr legendás kommentáló hajlamának és csípős nyelvének nyilvános következményeit is. (Az accipies és a magister cum discipulis metszetek bevett ikonográfiája szerint a magister kezéből nem hiányozhatott a fenyítőeszköz…) Őt arra kértük ugyanis, hogy minden – tizenöt percesre tervezett – előadás után röviden és kötetlenül reagáljon az elhangzottakra.
Legyünk tehát ismét Marosi Ernő hallgatóivá – kérdezzük bátran, és fogadjuk megadóan, egyszersmind vidám élvezettel pengeéles érveit, kaján szellemességét, ironikus bölcsességét. Egy szabad, kritikus elmét aligha ünnepelhetünk méltóbban a vele folytatott eleven, nyílt disputánál.

Íme a konferencia programja. A szöveghasábok akkor kerülnek a helyükre, ha a fájlt kétoldalasan nyomtatjuk és leporellószerűen háromba hajtjuk.



Letölthető (és terjeszthető) a plakát is:

Nincsenek megjegyzések:

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal