2010. április 1., csütörtök

A Műcsarnok Könyvtár és Archívum – Balázs Béla Stúdió Archívum új szolgáltatásai

Örömmel számolok be a Műcsarnok Könyvtára olvasóinak és az érdeklődőknek a könyvtárban az elmúlt időszakban történt fejlesztésekről és ezzel a szolgáltatások kibővítéséről. Az elmúlt évben a Balázs Béla Stúdió Archívuma – a Stúdió filmjeinek video- és DVD-másolatai továbbá kézirat- és dokumentumgyűjteménye – teljes egészében bekerült a Könyvtár állományába, ahol az az olvasóteremben és az újonnan kialakított médiaszobában a kutatók és az érdeklődők rendelkezésére áll. Az így egyesített dokumentum-állomány nyilvántartására a Műcsarnok és a BBS Archívum közösen megvásárolta és bevezette az MTA SZTAKI által kifejlesztett könyvtári adatbázist, a Huntékát és annak nyilvános, internetes változatát, az Opac-nevű rendszert. 2010. március 31-től ez a katalógus nem csak helyben, hanem minden kutató és érdeklődő részére az interneten is elérhető, egyrészt a Műcsarnok honlapján keresztül:

http://mucsarnok.hunteka.ikron.hu/monguz/index.jsp

másrészt a Huntéka könyvtárak közös adatbázisában:

http://www.hunkat.hu/hunkat2tree/index.jsp vagy http://www.hunteka.hu/index.pl/konyvtarak2.

Újdonság a katalógusban – a SZTAKI és a Könyvtár közös fejlesztése -, hogy a kiállításokhoz kapcsolódó dokumentumokat az ismert keresési szempontokon túl a kiállítás helye és dátuma szerint is lehet keresni.

Az online katalógusban jelenleg kb. 12000 könyv, 5000 folyóiratcikk, 3000 kézirat, fotó, kisnyomtatvány, egyéb dokumentáció, 600 video, DVD (a Balázs Béla Stúdió állománya), összesen kb. 20000 dokumentum adatai találhatók. Ez a könyvtári állománynak kb. az egyharmada. Az itt nem található dokumentumok adatai egyenlőre cédulakatalógusban kereshetők a könyvtárban (számítógépes feldolgozásuk folyamatban). Az eddigi ismert szolgáltatásokon túl (helyben olvasás, fénymásolás, stb.) korlátozott mennyiségben képes és szöveges dokumentumok szkennelését is vállaljuk (pdf vagy tif formában).

Új nyitva tartás:hétfő, szerda: 10–18 h
 kedd, csütörtök, péntek: 10–16 h
A szolgáltatások árai: Éves olvasójegy1000.- Ft
 – Diákoknak/nyugdíjasoknak500.- Ft
 Napi olvasójegy250.- Ft
 Fénymásolás (A4/lap)15.- Ft
 Szkennelés (A4/oldal)20.- Ft
 Elveszett olvasójegy pótlása250.- Ft
 Elveszett ruhatári kulcs pótlása250.- Ft

Várjuk régi és új olvasóinkat.

Dr. Petrányi Zsolt

A Műcsarnok ügyvezető igazgatója

Nincsenek megjegyzések:

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal